Schrijfseltjes 

Wie durft de stuw open te zetten?

Dit is geen vraag van een client. Het is ook geen vraag die ik ooit gesteld heb. Het is ook geen vraag van een Waterschapper trouwens. Toch speelt deze vraag door mijn hoofd. Wat ik meemaak is dat mensen onderdrukte emoties hebben. Soms bewust, soms onbewust. Deze emoties kunnen zorgen voor fysieke klachten, zoals hoofdpijn, nek- en schouderklachten, benauwdheid, een beklemmend gevoel of letterlijk pijn op de borst. Tijden een consult komen we er al vrij snel achter dat deze klachten voortkomen uit onderdrukte emoties. Maar dan.

Dan moet er wat met die emoties gebeuren, ze moeten eruit. De meeste mensen kunnen zich voorstellen dat dit beter is voor hun gezondheid en hun welzijn. Maar om daarbij te kunnen moeten ze een stuw openzetten, moeten ze de emoties, negatieve energieën of hoe je het ook wilt noemen, laten stromen. En dan kom je vaak uit bij angst.

Iedereen kent de uitdrukking wel, angst is een slechte raadgever. Angst kan maken dat men niet die stuw open durft te zetten. Waarom niet? Omdat ze dan niet weten waar ze uitkomen. Of ze gaan beseffen dat hun overtuigingen of hun normen en waarden niet langer meer bij hun passen. Ook kan het zijn dat ze ontdekken dat de veiligheid van een relatie waar ze in zitten een schijnveiligheid is. Dat kan een werkrelatie zijn, een liefdesrelatie of een ouder/kind relatie.

Een ander gevolg van de stuw openzetten kan zijn dat je ergens naar toe stroomt, waarvan je geen idee hebt waar je uitkomt. Dat je jouw overtuigingen misschien moet aanpassen of zelfs helemaal loslaten. En wat moet je dan?

Dit kan heel eng zijn. Het kan zelfs zo eng zijn dat jouw angst je gevoel gaat beïnvloeden. Dat jouw gevoel daardoor gaat zeggen “dit is niet goed voor mij, ik ga die keus niet maken”. Of ik ga die volgende stap niet zetten, want “dit voelt niet goed”. Maar is dit echt jouw gevoel of is dit de angst die jouw gevoel voedt of overheerst?

Iedereen doorloopt zijn of haar eigen proces, in zijn of haar eigen tempo. Als iemand ziet en erkent dat er wat moet gebeuren, maar niet die stap durft te zetten vanuit angst die dit gevoel te sterk beïnvloed, dan kan ik alleen maar hopen dat diegene deze angst durft te overwinnen. Ook daar kan ik bij helpen, om over die angst heen te komen. Om te helpen tóch die stuw open te zetten en het te laten stromen.

Maar dan moet ik wel de kans krijgen…